Kiálltak a románok mellett a székelyek

Több tízezres székely-magyar tömeg vonult fel Marosvásárhelyen vasárnap, hogy a román társadalom iránti tiszteletüket és szimpátiájukat fejezzék ki. Hiányos amerikai zászlókat is vittek magukkal.

"Székelyföld meg Románia", "Hej, te Trianon", skandálták a felvonulók, akik aztán együtt énekelték el a román himnuszt, és Cioran-idézetekkel töltött sütiket osztogattak roma fiataloknak.

Többen dák öltözetben jelentek meg,  puliszkát hoztak magukkal, és vegyes házasságok történetét mesélték el egymásnak. A tömeg előbb a polgármestert üdvözölte, majd a prefektushoz vonult, végül a központban megálltak, gyertyát gyújtani a barátság és testvériség nevében.

Románok szintén csatlakoztak a menethez, sokan székely harisnyában jöttek, Petőfi néhány versét szavalták el, az érdekes akcentusokon nevetett román-magyar. Egyes beszámolók szerint több szerelem született vasárnap este, elemzők pedig úgy látják, esélyessé vált az autonómia megvalósulása is abban az esetben, amennyiben hasonló próbálkozások és szakmai beszélgetések ezt lehetővé teszik.

0 comments:

Post a Comment

 
[Hápog] Friss hírek megbízható forrásokból. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.