Visszafele jobb Wass Albertet olvasni

Brit tudósok azt kutatták, milyen körülmények között lehet elviselhető egy írni-olvasni tudó, műveltebb ember számára egy Wass Albert regény olvasása. A következtetéseik meglepőek.

"Több embert is teszteltünk, akiben sem erőteljes frusztráció, sem különösebb vérnyomásszint-emelkedés nem tapasztalható a Trianon szó említésekor, és ők néhány oldal után rosszul lettek" - mondta a tudósok csoportjának vezetője, Jeremy Bigotti. Különböző próbákat tettek: egyeseket masszíroztak olvasás közben, másoknak halk Bachot játszottak, de senki nem bírta a nehéz feladatot, míg végül rá nem jöttek, hogy ha a szavak sorrendjét megfordítják, bár értelmetlenebb szöveget kapnak, a könyv élvezhetőbbé válik.

Hasonló módon tesztelték az embereket az Alkonyat című könyvvel, de számos kreaconista érvelést és feminista esszét is eléjük tettek. A Wass-könyvekkel ellentétben a sorrendet itt hiába fordították meg, az azonban működött, ha a mondatok szavait teljesen összekeverték. Állatokat is teszteltek: az Adjátok vissza a hegyeimet című regénynél több gorilla egyetértően bólogatott, a csimpánzok azonban már visítva nekirohantak a ketrecnek.

0 comments:

Post a Comment

 
[Hápog] Friss hírek megbízható forrásokból. Design by Wpthemedesigner. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.